Великобритания ще отпусне на Украйна 2,26 млрд. паунда (2,94 млрд. долара)

...
Великобритания ще отпусне на Украйна 2,26 млрд. паунда (2,94 млрд. долара)
Коментари Харесай

Лондон отпуска 2,94 млрд. долара в помощ на Киев

Великобритания ще отпусне на Украйна 2,26 милиарда паунда (2,94 милиарда долара) като част от доста по-голям плануван заем от Групата на седемте страни, подсилен от замразените активи на съветската централна банка, с цел да се подкрепи закупуването на оръжия и възобновяване на развалената инфраструктура.
Прочетете още
Министърът на защитата Джон Хийли съобщи, че парите, дарени от Англия, ще бъдат предопределени само за украинската войска и могат да бъдат употребявани за подпомагане на създаването на безпилотни летателни апарати, способни да се движат по-далеч от някои ракети с огромен обхват.

Хийли съобщи, че потреблението на английския дял от заема на Г7 е било предмет на диалозите сред украинския президент Володимир Зеленски и министър-председателя Кийр Стармър по време на диалозите в Лондон преди две седмици и министрите на защитата на Г7 в Италия през уикенда.

Запитан дали Англия би разрешила на Украйна да употребява парите за закупуване на създадени във Англия ракети Storm Shadow за поразяване на цели надълбоко в Русия, Хийли съобщи пред кореспонденти: " Те развиват доста интензивно потреблението на безпилотни самолети с още по-голям обхват на деяние. Те ще работят с нас за това по какъв начин да употребяват тези пари и за оръжията, от които имат най-голяма потребност. "

През юни Г-7 разгласи, че ще даде заем в размер на 50 милиарда $ в помощ на Украйна, обслужван от облагите, генерирани от блокираните от Запада съветски държавни активи на стойност към 300 милиарда $.

Активите бяха замразени малко откакто Русия стартира пълномащабно навлизане в Украйна през февруари 2022 година Русия неведнъж е заплашвала с ответни ограничения всяко потребление на замразените съветски активи за финансиране на Украйна, което тя дефинира като нелегално.

Разговорите за заема от Г-7 се форсират, защото западните страни желаят да обезпечат финансиране за Украйна заради опасения, че в случай че претендентът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп завоюва изборите в Съединени американски щати идващия месец, той може да понижи поддръжката.

Европейският съюз, където са блокирани по-голямата част от съветските активи, вече се съгласи да даде 35 милиарда евро (38 милиарда долара) като част от каузи на Общността.

Британският принос е в допълнение към 12,8 милиарда паунда (16,61 милиарда долара), които Англия към този момент е отделила в поддръжка на Украйна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР